Профілактика захворювання на ГРВІ

2016-01-14

/Files/images/2015-2016/novini/01_schen/orv/орз.jpg

Профілактика захворювання на ГРВІ

З настанням холодів зростає кількість звернень людей до лікувально-профілактичних закладів з ознаками застуди, яка частіше викликається різноманітними вірусами. Симптоми, які викликаються цими збудниками, дуже схожі, тому вірусні захворювання дихальної системи об’єднані в групу гострих респіраторних вірусних захворювань (ГРВІ).

Актуальним питанням є проведення своєчасних профілактичних заходів, спрямованих на запобігання поширення інфекції і проникнення її в організм людини. Основними засобами профілактики ГРВІ є вакцинація, застосування противірусних препаратів, проведення режимних заходів.

Досить простим і ефективним методом профілактики ГРВІ залишається дотримання рекомендацій по підвищенню стійкості організму до інфекцій. Ухарчовий раціон слід включати не менше 50% рослинної їжі в сирому вигляді (капуста, морква, часник, цибуля, яблука).

М’ясні та молочні продукти вживати не більше 2-3 разів на тиждень. Перевагу необхідно надавати морепродуктам.

Дотримуйтесь здорового способу життя, що передбачає повноцінний сон (не менше 8 годин на добу). В сезон застуд слід обмежити важкі силові тренування, бо вони знижують імунітет; рекомендована зарядка зобов’язковими елементами дихальної гімнастики.

Значно знизити ризик захворюваності на ГРВІ можна проводячи наступні заходи:

Уникайте близького контакту з людьми, в яких нежить, кашель, ознаки підвищеної температури тіла. Уникайте великих скупчень людей, особливо в закритих приміщеннях.

Для запобігання розповсюдження інфекції слід, по можливості, захистити хворого від контакту з оточуючими. Для того, щоб зменшити виділення вірусів при чиханні, можна використовувати маску, одягаючи її на хворого.

У період епідемії грипу перед виходом з дому змащуйте порожнину носа мазями з віфероном або оксоліном.

Для того, щоб знизити ризик вдихання заражених часточок пилу слід провітрювати приміщення (але уникати протягів) і проводити вологе прибирання 3-4 рази на добу.

Окрім основного повітряно-краплинного шляху, інфекція передається контактним шляхом, тому слід уникати рукостискань, скоротити до мінімуму перебування в громадському транспорті. Необхідно уникати торкання руками очей, носа і рота, як можна частіше мити руки з милом, що знижує ймовірність захворювання на 40%.

Таким чином, основою профілактики ГРВІ є зміцнення імунітету, здоровий спосіб життя та зменшення контакту із хворими.

Кiлькiсть переглядiв: 91